Wat te doen in Friesland.

 

Woudagemaal - Grootste stoomgemaal ter wereld

· Gemaalweg 1, Lemmer
 
Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Weliswaar draait er sinds 1966 in Stavoren een moderner gemaal, het Woudagemaal heeft nog steeds een praktische functie in de Friese waterhuishouding.
Het architectonisch en historisch unieke Woudagemaal is vanaf 1977 een beschermd monument. In 1998 is het geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 
 
Het Woudagemaal is alleen toegankelijk door middel van een rondleiding.
 
Het bezoekerscentrum is in de maanden februari tot en met december, en in de kerstvakantie, geopend voor bezoekers op de volgende tijden:
Dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 uur tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen: 13.00 uur tot 17.00 uur.
 
Op Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag , Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag zijn we gesloten. Tweede paasdag, Koninginnedag, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag en Tweede Kerstdag wel geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
 
Zie de website van het Woudagemaal voor meer informatie over rondleidingen!
 

Buitencentrum Appelscha Drents-Friese Wold

· Terwisscha 6a, Appelscha
 
 
In het Buitencentrum Appelsche Drents-Friese Wold kan men naast informatie over de natuurlijke rijkdom van het park en de recreatieve mogelijkheden, ook ervaringen opdoen met zintuigen, dus ruiken, horen, zien zoals ook in het park zelf te beleven valt. Verder zijn er recreatieve routes, een familiepad van ca 2 km (geschikt voor iedereen, ook met rolstoel of buggy), horeca en speelmogelijkheden voor kinderen.
 
Tijdens schoolvakanties geopend: ma t/m zo van 10-17 uur !
 

Eise Eisinga Planetarium

· Eise Eisingastraat 3, Franeker
 
Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius doet 88 dagen over een omloop, de aarde een jaar en Saturnus meer dan 29 jaar.
Het uurwerk wordt in beweging gebracht door een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven, met tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten drijven dit geheel aan.
 
Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. Het is tevens een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt.
 

Het Nationaal Modelspoor Museum

· Dr. Boumaweg 17b, Sneek
 
Het Nationaal Modelspoor Museum, hier komen grote en kleine treinen samen voor een onvergetelijke dag spoorplezier. Duizenden modellen, naar nationaal en internationaal voorbeeld staan in vitrines opgesteld om bewonderd te worden. Modelbanen met rijdende treinen ontbreken natuurlijk niet. 
 
Het museum is gesloten op erkende feestdagen: Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Oudejaarsdag.
 
Voor meer info, zie de website van het museum!
 

Jopie Huisman Museum

· Noard 6, Workum
 
Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. De Stichting Jopie Huisman Museum werd in 1986 opgericht, met als doel het exposeren van het werk en het uitdragen van de filosofie van de kunstenaar.
 
Het is bijzonder dat de veelal realistische werken van meet af aan niet alleen traditionele kunstliefhebbers trekken, maar ook een groot, breed publiek dat geraakt wordt door de filosofische kracht van het werk. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven; het is de menselijke maat die de rode draad vormt in het veelzijdige oeuvre.
 

Molenmuseum "De Eendracht".

Mounebuorren 18, Anjum

Molenmuseum 'De Eendracht' is gevestigd in een koren- pelmolen en herbergt zes zolders kijkgenot. Op de begane grond bevind zich het VVV-kantoor. Tevens vind u er een gerestaureerde Kromhout middeldruk moter 40 pk. uit 1920. U vindt een wisselende expositie op de eerste zolder en een permanente schelpenexpositie in vitrines en een foto-expo van molens in Fryslán en Dongeradeel op de tweede zolder. De derde zolder is de 'molen-modellenzolder' en op de vierde zolder vindt u molenaarsattributen, boerenspul en timmergereedschap. De spoorwiel-rondsels-4 assen treft u op de vijfde zolder aan. En vanaf de zesde zolder heeft u een prachtig uitzicht op het Lauwersmeer.
 
De wintermaanden alleen op zaterdag geopend!
 

Overdekt Midgtegolfcentrum 't Klaverblad

· Vaart z.z. 95, Appelscha
 
Hotel " 't Klaverblad" herbergt een uniek midgetgolfcentrum met een originele 18 holes binnenbaan met horecagedeelte en bar, welke combinatie ongekende mogelijkheden biedt.
 
Periode januari t/m april en oktober t/m december:
• maandag t/m vrijdag: vanaf 17.00 uur geopend
• zaterdag en zondag: vanaf 12.00 uur geopend
 
Voor meer informatie en reserveringen, zie de website van het Midgetgolfcentrum.
 

Een dagje Terschelling?

Duinen Midsland-Noord

· Heereweg, Midsland
 
Een natuurpad door het vevarieerde duingebied ten noorden van Midsland. De nummers langs de route verwijzen naar de tekst in het boekje 'Fietsen en wandelen op Terschelling', waarin ook de andere paaltjeswandelingen van Staatsbosbeheer zijn opgenomen